2014. december 21., VasárnapTamás
Magyar weben Eduporton
Anna and the Barbies: Shakespeare a Marson
Egységes európai égbolt
Masát András lesz az Andrássy egyetem rektora
Fénytelen év után stabilitást vár a felsőoktatás
A felsőoktatás feladatai

Összefogott a Nemzeti Színház és az OFI
Európai Könyvdíj - az európai értékek közvetítése
''Szép, jó vagy érdekes'' fotópályázat, díjazottak
90 tehetséget támogat a MOL
Az oktatás szelleme is megújul a Zeneakadémián
Alberlet kiado
ALBÉRLET KIADÓ!
álláskeresés
Életmód
BÖJT
Nők és a fogyokúra
MINDENT a KODOLÁNYIRÓL
Szociálpedagógia
SZOCIÁLPEDAGÓGIA
Diákhitel-visszafizetés

Apertus Kht
Eötvös József Collegium
Doktoranduszok Országos Szövettsége
Magyar Fizikushallgatók Egyesülete
Mindentudás Egyeteme
Mi manapság a felsőoktatás legnagyobb problémája?

  A kollégiumi férőhelyek hiánya. (2707)
  A magas hallgatói létszám. (2045)
  Az egyetemek közötti minőségbeli különbség. (1046)
  A nyelvoktatás hiánya. (721)
  Nincs is itt semmi probléma! (189)
Felsőoktatás
EU Hírek
Mozi
Zene
Bulvár
Sport
Kutatás-fejlesztés

''Az 1992-es generáció'' – pályázat az egységes piac létrejöttének 20. évfordulója alkalmából

Európai Bizottság
2012 április 24.18:11

Ha 1992-ben születtél, Te is indulhatsz a pályázaton. Jelentkezni szeptember 9-ig lehet, mégpedig olyan alkotással, amely arról szól, mit is jelent az európai egységes piac a Te generációdnak. Az egységes piacnak köszönhetően Európában ma már minden különösebb nehézség nélkül utazhatunk külföldre, függetlenül attól, hogy üdülés, tanulás, munkavállalás, letelepedés vagy vásárlás a célunk.

Az egységes piac megteremtése több száz technikai, jogi, illetve adminisztratív akadály megszüntetését tette szükségessé, ami gazdasági növekedést eredményezett, és közel 2,8 millió új munkahely létrejöttét segítette elő a kezdetektől eltelt húsz év során.
A Bizottság tudni szeretné, hogyan látják az egységes piac szerepét, jelentőségét azok, akik az egységes piac létrejötte óta nőttek fel, ezért versenypályázatot indít az 1992-ben született fiatalok számára.
A pályázatra olyan alkotásokkal lehet jelentkezni, amelyek a pályázó szemszögéből, illetve tapasztalatai alapján mutatják be, hogyan befolyásolja az egységes piac az egyes emberek életét. A pályamű lehet videó, okostelefonos alkalmazás, fénykép, animációs film vagy esszé, a választható témák pedig a következők:

oktatás és állampolgárság;
munkavállalás és vállalkozás;
kultúra és szabadidő;
a fogyasztók és a környezet.

A pályázaton bárki részt vehet, nem kell hozzá tapasztalt fotó-, film- vagy képzőművésznek lenni. „Az 1992-es generáció” webhely számtalan gyakorlati tanáccsal látja el a pályázni kívánókat.
Célunk az, hogy olyan alkotások szülessenek, amelyek kifejezik, mit jelent a pályázóknak az egységes piac, és mit várnak tőle a jövőben.

Hogyan lehet pályázni?
Pályázni egyénileg vagy csoport tagjaként lehet, egy vagy két pályaművel. Utóbbi esetben a pályaműveknek különböző formátumúaknak kell lenniük.
A beküldési határidő szeptember 9. A beküldést azonban nem érdemes halogatni, ugyanis a határidő előtt havonta díjat sorsolunk ki az adott hónapban beérkezett pályaművek beküldőinek körében.
A zsűri 20 döntőst fog kiválasztani, akik mindannyian meghívást kapnak az októberi díjátadó ünnepségre Brüsszelbe, ahol átvehetik majd jutalmukat. A díjak között lesz Európa-szerte érvényes vasúti bérlet, digitális fényképezőgép, iPod, vásárlási utalvány és még sok minden más.
A díjátadó ünnepség részét képezi majd annak az október 15–20-i brüsszeli konferenciának, amelynek részvevői azt fogják megvitatni, hogyan lehet a határok nélküli európai belső piacot továbbfejleszteni.
A Bizottság ezen túlmenően további javaslatok kidolgozását tervezi, hogy teljes mértékben elhárítsa az emberek, a szolgáltatások és az áruk szabad mozgását hátráltató akadályokat Európában. Az uniós intézmény tavaly áprilisban már előterjesztett 12 kiemelt intézkedést ebből a célból.

További információ az Európai Bizottság honlapján.

A trojka sikersztorija vagy intő példa?
2014.01.29. 20:22

Amikor 2010-ben a görög kormány az EU-tól kért pénzügyi segítséget a hitelválság megoldásához, a szociális ellátórendszer reformja és az államadósság lefaragása fejében kapott pénzt. A megszorítások a fizetések és nyugdíjak csökkentésével is jártak.

Alkalmazkodniuk kell az internetes cégeknek
2014.01.28. 21:19

„Sajnos hozzá vagyunk szokva az ingyenes internetes szolgáltatásokhoz, de ennek az az ára, hogy sok mindent megtudnak rólunk”- figyelmeztet Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos. Az ő feladata, hogy garantálja, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a magánélethez való jogot és kidolgozzák az ehhez szükséges szabályokat.

Ezen a héten az EP-ben: trojka, környezetvédelem
2014.01.27. 20:15

Folytatódik a vizsgálat a trojka munkájáról, ezúttal a munkaadók és szakszervezetek képviselőivel. A téma kapcsán parlamenti delegáció utazik Görögországba, egy másik delegáció pedig Ukrajnában egyeztet a kialakult politikai helyzetről a kormány és az ellenzék képviselőivel.

Az ipar reneszánsza
2014.01.24. 18:43

Az Európai Bizottság intézkedési javaslatokat dolgozott ki a 2008 óta hanyatló teljesítményt mutató európai ipar fellendítése, a munkahelyteremtés előmozdítása és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Az Európai Bizottság fel kívánja virágoztatni Európa iparát, hogy így adjon lendületet a munkahelyteremtésnek és a gazdasági növekedésnek a kontinensen.

Nagyobb legitimitást az EU-s gazdasági döntéseknek
2014.01.23. 21:25

Az EP-képviselők és a nemzeti parlamentek képviselőinek január 20–22 közötti brüsszeli konferenciájával megkezdődött az EU éves nemzeti költségvetési koordinációs ciklusa. A képviselők szerint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésekor figyelembe kell venni a szociális dimenziót is.

Az óceánok által termelt megújuló energiákról
2014.01.22. 21:30

Az EU a biztonságos és fennakadásmentes energiaellátás érdekében a tengerek és óceánok megújuló energiájának hasznosítására törekszik, s ennek keretében Óceánenergetikai Fórumot hoz létre. Az Európai Bizottság a héten ismertette új cselekvési tervét, mely azt hivatott elősegíteni, hogy Európa a jövőben nagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiát adó tengereket és óceánokat.

Szakbizottsági szavazás a dohányirányelvről
2014.01.21. 20:05

A közegészségügyi szakbizottság január 22-én, szerdán szavaz a dohánytermékek új szabályozásáról, melynek célja a dohányosok számának csökkentése, illetve annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra.

Az EU kereskedelmi konfliktusai
2014.01.20. 21:12

A kereskedelmi „háború” minden oldalon csak áldozatokat szed. Előfordul azonban, hogy olykor egészségügyi megfontolásból vagy a tisztességtelen verseny visszaszorítása miatt ehhez az eszközhöz nyúl egy-egy fél. Január 21-én a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság a dömpingellenes intézkedések felülvizsgálatáról vitázik. Ennek apropóját az EU–Kína közti napelemekkel kapcsolatos tavalyi vita adja.


1. lecke
2. lecke
3. lecke
4. lecke
5. lecke
6. lecke
7. lecke
Szakkönyvlista
A felsőoktatás könyvtári katalógusrendszere
Közös Elektronikus Katalógus

A KözElKat szolgáltatásban különböző hazai és a fontosabb nemzetközi elektronikus könyvtári katalógusokban kereshet.
A felsőoktatás híreinek publikálását segítő patnereink
Powered by WEBRA

EuroHirek.hu

Oktatási Minisztérium

Mail.Hungary

Educatio Press

MoziPlussz