2014. december 21., VasárnapTamás
Magyar weben Eduporton
Anna and the Barbies: Shakespeare a Marson
Egységes európai égbolt
Masát András lesz az Andrássy egyetem rektora
Fénytelen év után stabilitást vár a felsőoktatás
A felsőoktatás feladatai

Összefogott a Nemzeti Színház és az OFI
Európai Könyvdíj - az európai értékek közvetítése
''Szép, jó vagy érdekes'' fotópályázat, díjazottak
90 tehetséget támogat a MOL
Az oktatás szelleme is megújul a Zeneakadémián
Alberlet kiado
ALBÉRLET KIADÓ!
álláskeresés
Életmód
BÖJT
Nők és a fogyokúra
MINDENT a KODOLÁNYIRÓL
Szociálpedagógia
SZOCIÁLPEDAGÓGIA
Diákhitel-visszafizetés

Apertus Kht
Eötvös József Collegium
Doktoranduszok Országos Szövettsége
Magyar Fizikushallgatók Egyesülete
Mindentudás Egyeteme
Mi manapság a felsőoktatás legnagyobb problémája?

  A kollégiumi férőhelyek hiánya. (2707)
  A magas hallgatói létszám. (2045)
  Az egyetemek közötti minőségbeli különbség. (1046)
  A nyelvoktatás hiánya. (721)
  Nincs is itt semmi probléma! (189)
Felsőoktatás
EU Hírek
Mozi
Zene
Bulvár
Sport
Kutatás-fejlesztés

A gazdasági növekedésért és az uniós integráció elmélyítéséért

Európai Bizottság
2012 július 02.19:03

Június 28–29-i csúcstalálkozójukon az EU vezetői intézkedéseket fogadtak el abból a célból, hogy helyreállítsák az uniós gazdaságba vetett bizalmat, több pénzt juttassanak a növekedés ösztönzésére, és megerősítsék az Európai Uniót.

„Az Európai Tanács meghozta azokat a döntéseket, amelyeket az európai polgárok, nemzetközi partnereink és a piacok elvártak tőlünk” – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
Az euróövezetbe tartozó országok megállapodtak arról, hogy bankjaik felett – az Európai Központi Bank (EKB) közreműködésével – egyetlen közös felügyeleti mechanizmus gyakoroljon ellenőrzést. Ez döntő lépést jelent a stabilitás helyreállítása felé vezető úton.
A csúcson döntés született arról is, hogy a jövőben az eurózóna mentőalapja közvetlen segítséget nyújthat a nehézségekkel küzdő bankok feltőkésítéséhez. Jelenleg a tagállami kormányoknak kell a mentőalaphoz kölcsönért folyamodniuk, majd a kapott kölcsönt bankjaik rendelkezésére bocsátaniuk.
A tagállami vezetők felkérték az Európai Tanács elnökét, Herman Van Rompuy-t, hogy a Bizottság, az eurócsoport , valamint az EKB elnökével közösen dolgozza ki a gazdasági és monetáris integráció elmélyítésének ütemtervét.
A terv értelmében közös szabályok kidolgozására kerül majd sor a pénzügyi ágazat felügyelete terén, de lesznek olyan intézkedések is, melyek a tagállami költségvetési hiánycélok betartását, illetve a gazdaságpolitikai koordináció megerősítését szolgálják.

Több pénz növekedésösztönzésre
Az EU-tagállamok vezetői elfogadták a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktumot : a tervek értelmében 120 milliárd eurót fordítanak majd arra, hogy a gazdasági növekedést ösztönözzék.
A pénz egy része az Európai Beruházási Bank tőkeállományának emelését célozza annak érdekében, hogy a bank hitelezési képessége 60 milliárd euróval növekedjen. Az EBB a forrásokból az innováció, a szaktudás, a kisvállalkozások, a tiszta energia és a korszerű infrastruktúra fejlesztésére irányuló projekteket fogja támogatni Európa-szerte.
Az EU hozzávetőleg 5 milliárd eurót ruház majd be ún. projektkötvényekbe , melyek a közlekedési, energetikai és széles sávú infrastruktúra kiépítését hivatottak társfinanszírozni.
Ezenfelül a megállapodások értelmében az EU regionális alapjainak fel nem használt forrásaiból 55 milliárd eurót csoportosítanak majd át a kisvállalkozások támogatására és a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésére.

Több intézkedés a növekedés szolgálatában
Az EU vezetői elfogadták az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait , melyek a következő egy év során teljesítendő gazdaságpolitikai és költségvetési prioritások tekintetében szolgálnak útmutatással a tagországok számára.
Az állam- és kormányfők megállapodtak az egységes szabadalmi oltalom létrehozásához szükséges utolsó lépésekről is. Az egységes szabadalmi oltalomnak köszönhetően a feltalálóknak elegendő lesz egyetlen szabadalom bejegyzését kérelmezniük – az oltalmi jog a rendszerben részt vevő összes ország területén érvényes lesz. Ezáltal csökkennek a költségek, és kevesebb ügyintézéssel jár majd a bejegyeztetés.

Nemzetközi döntések
Az uniós tagországok vezetői elítélték a szíriai erőszakos cselekményeket, és mindegyik felet felszólították arra, hogy tartsák tiszteletben az ENSZ béketervét. A csúcstalálkozó résztvevői felszólították Iránt arra, hogy atomprogramját illetően tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek. Az EU 2012. július 1-jével olajembargót hirdetett az ország ellen.
A Tanács tagjai abban is egyetértettek, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Montenegróval.

További információ az Európai Bizottság honlapján.

A trojka sikersztorija vagy intő példa?
2014.01.29. 20:22

Amikor 2010-ben a görög kormány az EU-tól kért pénzügyi segítséget a hitelválság megoldásához, a szociális ellátórendszer reformja és az államadósság lefaragása fejében kapott pénzt. A megszorítások a fizetések és nyugdíjak csökkentésével is jártak.

Alkalmazkodniuk kell az internetes cégeknek
2014.01.28. 21:19

„Sajnos hozzá vagyunk szokva az ingyenes internetes szolgáltatásokhoz, de ennek az az ára, hogy sok mindent megtudnak rólunk”- figyelmeztet Peter Hustinx európai adatvédelmi biztos. Az ő feladata, hogy garantálja, hogy az európai intézmények tiszteletben tartsák a magánélethez való jogot és kidolgozzák az ehhez szükséges szabályokat.

Ezen a héten az EP-ben: trojka, környezetvédelem
2014.01.27. 20:15

Folytatódik a vizsgálat a trojka munkájáról, ezúttal a munkaadók és szakszervezetek képviselőivel. A téma kapcsán parlamenti delegáció utazik Görögországba, egy másik delegáció pedig Ukrajnában egyeztet a kialakult politikai helyzetről a kormány és az ellenzék képviselőivel.

Az ipar reneszánsza
2014.01.24. 18:43

Az Európai Bizottság intézkedési javaslatokat dolgozott ki a 2008 óta hanyatló teljesítményt mutató európai ipar fellendítése, a munkahelyteremtés előmozdítása és a gazdasági növekedés ösztönzése érdekében. Az Európai Bizottság fel kívánja virágoztatni Európa iparát, hogy így adjon lendületet a munkahelyteremtésnek és a gazdasági növekedésnek a kontinensen.

Nagyobb legitimitást az EU-s gazdasági döntéseknek
2014.01.23. 21:25

Az EP-képviselők és a nemzeti parlamentek képviselőinek január 20–22 közötti brüsszeli konferenciájával megkezdődött az EU éves nemzeti költségvetési koordinációs ciklusa. A képviselők szerint a költségvetési hiány és az államadósság csökkentésekor figyelembe kell venni a szociális dimenziót is.

Az óceánok által termelt megújuló energiákról
2014.01.22. 21:30

Az EU a biztonságos és fennakadásmentes energiaellátás érdekében a tengerek és óceánok megújuló energiájának hasznosítására törekszik, s ennek keretében Óceánenergetikai Fórumot hoz létre. Az Európai Bizottság a héten ismertette új cselekvési tervét, mely azt hivatott elősegíteni, hogy Európa a jövőben nagyobb mértékben hasznosítsa a megújuló energiát adó tengereket és óceánokat.

Szakbizottsági szavazás a dohányirányelvről
2014.01.21. 20:05

A közegészségügyi szakbizottság január 22-én, szerdán szavaz a dohánytermékek új szabályozásáról, melynek célja a dohányosok számának csökkentése, illetve annak megakadályozása, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra.

Az EU kereskedelmi konfliktusai
2014.01.20. 21:12

A kereskedelmi „háború” minden oldalon csak áldozatokat szed. Előfordul azonban, hogy olykor egészségügyi megfontolásból vagy a tisztességtelen verseny visszaszorítása miatt ehhez az eszközhöz nyúl egy-egy fél. Január 21-én a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság a dömpingellenes intézkedések felülvizsgálatáról vitázik. Ennek apropóját az EU–Kína közti napelemekkel kapcsolatos tavalyi vita adja.


1. lecke
2. lecke
3. lecke
4. lecke
5. lecke
6. lecke
7. lecke
Szakkönyvlista
A felsőoktatás könyvtári katalógusrendszere
Közös Elektronikus Katalógus

A KözElKat szolgáltatásban különböző hazai és a fontosabb nemzetközi elektronikus könyvtári katalógusokban kereshet.
A felsőoktatás híreinek publikálását segítő patnereink
Powered by WEBRA

EuroHirek.hu

Oktatási Minisztérium

Mail.Hungary

Educatio Press

MoziPlussz